1-7 Aralık 112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası
01 Aralık 2021

1-7 Aralık tarihleri ülkemizde ‘112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Acil Sağlık Hizmetleri, yurt genelinde en uç noktalara kadar yayılmış, kesintisiz olarak hizmet veren büyük bir sistemdir.

Kısaca 112 Acil Sağlık Hizmetleri; vatandaşımızın herhangi bir acil hastalık veya yaralanma halinde, günün 24 saatinde 112 telefon numarasını çevirmesiyle başlar. Her ilimizde bulunan komuta kontrol merkezine ulaşan çağrılar, burada görevli sağlık personelleri tarafından değerlendirilir. Olay yerine en yakın acil sağlık hizmetleri istasyonundan, içerisinde doktor veya paramedik, acil tıp teknisyeni bulunan tam donanımlı ambulans görevlendirilerek en kısa sürede olay mahalline ulaşması ve hasta ya da yaralıya olay yerinde gerekli tıbbi müdahaleyi yaparak ihtiyaç varsa tedavi göreceği hastaneye nakledilmesi şeklinde son bulur.

Türkiye’de bu hat üzerinden ulaşılan hizmet ile ülke genelinde tüm noktalara kara, hava, deniz yolları ile ulaşım sağlanarak acil yardım hizmeti sunulmaktadır, ülkemizin özellikle son 20 yılda uygulamaya koyduğu Sağlıkta Dönüşüm programları ile sağlık sistemimiz her geçen gün kalite ve kapasitesini arttırarak Dünyaya örnek haline gelmiştir.

112 Acil Sağlık Hizmetlerine biz Burdur İli olarak;

• 1 Komuta Kontrol Merkezi, 19’u A2 tipi, 1’i yeni faaliyete geçecek olan 3 adet A1 tipi ve 2’si C tipi olmak üzere toplamda 24 adet 112 İstasyonu

• İl Ambulans Servisi Başhekimliğine bağlı; 1’i Yenidoğan, 1’i Obez, 1’i Kar Paletli, 10’u 4*4  olmak üzere toplamda 44 adet  Acil Yardım Ambulansı

• Hastane acil servisleri hizmet destek birimleri ve nakillerde kullanılan 4 adet Acil Yardım Ambulansı

• İki belediyemizde (Tefenni, Ağlasun) 2 adet Hasta Nakil Ambulansı olmak üzere toplamda 50 adet Ambulans

• Olağanüstü afet  durumlarında kullanılmak üzere 2 adet Umke (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) aracı

• Doktor, Acil Tıp Teknikeri (Paramedik) – Teknisyeni (Att) ve Sürücülerden oluşan, toplamda 380 acil yardım personeli ile hizmet vermekteyiz.

Bu kapsamda 01/01/2020-31/12/2020 tarihleri arasında:

• 47.089 vakaya müdahale edilmiştir.
  • 47.089 vakanın 1.818’si il dışı hastanelere sevk olmuştur.
  • Toplam yapılan km 1710884’dür
  • Kentsel vakalara ulaşım ilk 10 dk.’da % 98.4 – Kırsal vakalara  ilk 30 dk.’da  %97’dir.
  • Komuta Kontrol Merkezi reasksiyon süresi 33,73 sn’dir.
  • Toplamda sağlık birimine aktarılan çağrı sayısı  123.800 dür.

01/01/2021-30/11/2021 tarihleri arasında ise:

• 32767 vakaya müdahale edilmiştir
  • Toplam yapılan km ise 1367294’dür

Biz sağlık profesyonelleri olarak vatandaşlarımızın en zor anlarında yanlarında olmaya, yağmur, çamur, kar-kış, gece-gündüz, bayram, tatil bilmeden  onlara 7/24 kesintisiz ve kaliteli sağlık hizmetleri sunmaya devam etmekteyiz.

Bu duygularla:

Can kurtarmaya hayatını adamış, şiddeti değil, saygıyı ve sevgiyi fazlası ile hak eden bütün Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetleri çalışanı arkadaşlarımın 1-7 Aralık 112 Acil Sağlık Hizmetleri Haftasını kutlarım.