Organ Bağışı Haftası (3- 9 Kasım)
03 Kasım 2022

Organ Bağışı Haftası (3-9 Kasım)

Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri  “Organ  Bağışı Haftası” olarak kutlanmaktadır.

Organ nakli, vücutta görevini yerine getiremeyen bir organın yerine, canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi yapabilecek organın nakledilmesidir.

Kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra organ ve dokularını organ nakli bekleyen hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi  ve organ bağışı formu doldurarak belgelendirmesi de organ bağışıdır.

Ülkemizde organ nakli 2238 sayılı Organ ve Doku Nakli Kanunu çerçevesinde yapılır.

Bağışlanan organların nakledilebilmesi için vericinin bilgileri Sağlık Bakanlığının bilgisayar sistemine girilir. Sistem kan ve doku uyumuna ve tıbbi aciliyet durumuna göre bekleyen hastalar arasında en uygun alıcıyı tespit eder, cins, ırk, zengin, fakir ayrımı yapılmaz.

Organ nakli canlı vericiden ve kadavradan (ölüden) yapılmaktadır. Canlı vericiden sadece böbrek ve karaciğer nakli yapılabilmektedir. Kadavradan yapılan organ nakillerinde ise; Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi altına alınan ancak, beyin ölümü yani geri dönüşümü olmayan beyin hasarı gerçekleşmiş hastaların organlarının bağışlanması ile organ nakli gerçekleştirilebilir.

Beyin ölümünde hasta kendisi nefes alıp veremez, solunum cihazına bağlıdır. Beyin ölümünün geri dönüşü yoktur.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.
Ülkemizde nakli yapılan organlar; böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas,  ince barsaktır, kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği ve deridir.
Türkiye’ de 22 bin 775 hasta böbrek, 2 bin 376 hasta karaciğer, bin 290 hasta kalp, 157 hasta akciğer, 285 hasta pankreas, 8 hasta böbrek-pankreas, 2 hasta kalp kapağı, 1 hasta ince bağırsak nakli için sıra beklemektedir. Toplamda 26 bin 894 hasta ise nakil için sıra beklemektedir.

Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlar İl Sağlık Müdürlükleri, Hastaneler, Toplum Sağlığı Merkezlerine, Aile Hekimliklerine başvurabilirler ve detaylı bilgi alabilirler.

Ülkemizde birçok hasta organ nakli beklerken organ bağışı yetersizliğinden dolayı hayatını kaybetmektedir. Bağışlanmış bir organ başarılı bir nakilden sonra gerçek bir yaşam armağanıdır. Ne yazık ki insan ancak organ nakline ihtiyaç duyunca organ bağışının önemini fark edebiliyor. Organ bağışı konusuna toplum olarak hassasiyet göstermeli, organ nakli gerektiren hastalıkların her an bizim ve sevdiklerimizin başına gelebileceğini unutmamalıyız.

Bağışlanan Her Organ Filizlenen Bir Candır.”

Detaylı bilgi almak ve organ bağışında bulunmak için Burdur İl Sağlık Müdürlüğü Organ Bağışı Koordinatörlüğüne başvurabilinir  yada 0248 233 4859/217 numaralı telefon aranılabilir. 


ORGAN_BAĞIŞI_HAFTASI-1-(3-9_KASIM).jpg