İlimiz Gölhisar Devlet Hastanesi bünyesinde 17.08.2022 tarihinde GETAT Ünitesi hizmet vermeye başlamıştır. GETAT Ünitemiz İlimizde kamuya ait bir hastanede ilk ünite olmuştur. Hastane hekimlerimizden Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr.Hilal ÖZKAN tarafından “Kupa” ve “Proloterapi”, Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr.Saniye Cengiz tarafından da “Akupunktur” uygulaması yapılmaktadır.
Gölhisar Devlet Hastanemizde uzman doktorlarımız eliyle hizmet vermeye başlayan GETAT Ünitesi sayesinde, bilgisiz ve yetkisiz kişilerce hijyenik olmayan kötü ortam ve şartlarda yapılan kupa uygulamalarının son bulacağını ümit ediyoruz.
Burdur Devlet Hastanesi yeni binasında hizmete açıldığında, yeni hastanemizde de GETAT Ünitesi ücretsiz olarak hizmet vermeye başlayacaktır.
GETAT ünitemizdeki sağlık hizmetlerimiz;
1-Kupa Uygulaması:Negatif basınç uygulanmış cilt üzerine, derinin en üst tabakasına küçük çizikler atarak, birikmiş toksik maddelerle yüklü durağanlaşmış kanın dışarı alınması esasına dayanır. 5000 yıllık bir tedavi yöntemi olup, dünyanın her yerinde bilinmekte ve uygulanmaktadır.
Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır ?
- Sırt ağrısı, kronik kas ağrısı ile seyreden diğer durumlar
- Spor yaralanmaları
- Omurga eklem rahatsızlıkları
- Stres başağrısı, migren
- Çene eklem rahatsızlığı
- Trigeminal nevralji
- Astım, bronşit
- Sinüzit
- Damar dolaşım sistemi bozuklukları
2-Proloterapi Uygulaması:İşlevselliğini kaybetmiş, zayıf, hasarlı eklem, kıkırdak,bağ ( ligament ve tendonları )güçlendirerek tekrar eski haline getirmek amacı ile iyileşme sağlayıcı maddelerin iğne tedavisi ile vücuda verilmesi ile yapılan bir tedavidir.
Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır/Kullanılmamalıdır?
Bağ, eklem, kıkırdak hastalıklarında kullanılabilir. Aktif iltihabi hastalıklarda, kanserde, kontrolsüz tansiyon, kalp ve şeker hastalıklarında, kanama bozukluğu olan hastalarda kullanılmamalıdır.
3-Akupunktur Uygulaması:Akupunktur; pek çok hastalığın tedavisinde kullanılabilen binlerce yıllık geçmişi olan geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamalarından biridir.
Akupunktur; iğne, lazer ışınları, elektrik stimülasyonu, kupa, kulak için tohum, iğne ya da manyetik topçuklar, termik stimülasyon, akupres ve ses veya elektrik veya manyetik titreşimler gibi uyarı yöntemleri ile vücuttaki bulunmuş özel noktaların uyarılması suretiyle yapılan uygulamayı ifade eder.
Sıklıkla tedavide vücudun belli bölgelerine çok ince uçlu steril iğneler batırılmaktadır. Bu iğneler belirli süre vücutta tutulmaktadır. İğneler tek kullanımlıktır. İğnelerin nereye yerleştirileceğine bağlı olarak hastadan sırtüstü, öne veya bir tarafına yatması istenir. İğne yerleştirildikten sonra, bazen iğnenin tabanında hafif bir ağrı olur ve sonra azalır. Akupunktur genellikle nispeten ağrısızdır. Bazen iğneler yerleştirildikten sonra elektrikle ısıtılır veya uyarılır . İğneler 5 ile 30 dakika arasında yerinde kalabilir. Gereken tedavi sayısı kişiye bağlıdır. Kronik rahatsızlığı olan bir kişinin birkaç ay boyunca haftada bir ila iki tedaviye ihtiyacı olabilir. Akut bir sorun normalde 8 ila 12 seanstan sonra düzelir.